Blog

Primitivní zvyky

19.06.2013 20:45

 Na Šalamounových ostrovech v jižním Pacifiku někteří domorodci praktikují zvláštní způsob kácení stromů. Když je strom moc velký, aby se dal porazit sekerou, místní obyvatelé ho pokácejí křikem. (Nemám ten čláek teď tady u sebe, ale přísahám, že jsem to četl.) Za úsvitu vylezou zvláštně nadaní dřevorubci na strom a začnou na něj ječet, jak nejvíc jim to jde. Takhle to dělají třicet dní. Strom odumře a skácí se. Křik prý zabije ducha toho stromu. Podle vesničanů je to stoprocentně úspěšné.

 

Jsou to chudáci, naivní prosťáčkové. Tyhlety roztomile bizarní zvyky z pralesa. Křičet na stromy, pěkně děkuju. Něco tak primitivního. Chudáci nemají nic z výhod moderních technologií a vědeckého pokroku.

 

A já? Já křičím na svou ženu. Křičím na telefon a sekačku na trávu. Křičím na televizi, noviny a svoje děti. Dokonce se o mně ví, že někdy hrozím pěstí a křičím na oblohu.

 

Soused často křičí na svoje auto. A v létě jsem ho skoro celé odpoledne slyšel křičet na štafle. My moderní, vzdělaní obyvatelé měst křičíme na auta, rozhodčí, účty, banky a stroje – na stroje nejvíc. Hlavně se křičí na stroje a na příbuzné.

 

Nevím, k čemu to je dobré. Stroje a věci se ani nehnou. Ani kopání někdy nepomůže. Kdyby šlo o lidi, tak to by mohli mít obyvatelé Šalamounových ostrovů pravdu. Když se křičí na něco živého, obvykle to ducha uvnitř zabije. Hole a kameny nám mohou zlámat kosti, ale slova nám zlomí srdce...

 

 

z knihy Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce

Robert Fulghum

O vodě trochu jinak

08.04.2013 23:18

Snad nikdo dnes už nepochybuje o přínosu pití čisté vody pro naše zdraví. Dnes bych se chtěla na vodu podívat z jiného úhlu pohledu

Se svými dětmi z tohoto století chodím na plavání kojenců a batolat. Dá se říct, že téměř pravidelně. Pro ty, kdo se s tím ještě nesetkali – kojenci a batolata se neučí různé plavecké styly; učí se, že pohyb ve vodě je jiný než na vzduchu, učí se, kdy se spolehnout na mámu nebo tátu a kdy je možné se spolehnout sám na sebe, učí se zaplout pod hladinu a zase se dostat nahoru, zrovna tak vylézt z bazénu a zase si do něj skočit. Už v této fázi je znát veliký rozdíl mezi dětmi – a hlavně veliký rozdíl v přístupu rodičů. Na rovinu říkám: pokud nejste s vodou velcí kamarádi, nechoďte se svými ratolestmi na podobné kurzy. Dítě vám důvěřuje a cítí vaše rozpoložení. Pokud nedůvěřujete vodě vy, svému dítěti tu nedůvěru předáte.

Při hodině plavání jste jen vy, váš drobeček a voda. Dobrý instruktor je pouze našeptavač za vašimi zády, abyste netápali, co vlastně dělat. Tak, jak pomáhá voda při pitném režimu čistit tělo zevnitř; tak voda, co vás obklopuje, čistí nejen kůži, ale i mysl. Alespoň na tu hodinku se soustředíte na dítě, jeho neverbální komunikaci, jeho potřeby. Starosti, stresy a honičky jsou daleko, stejně jako mobilní telefon, počítač, fax a jiné vynálezy, které stresy způsobují. Soustředíte se na to, abyste tomu človíčkovi dokázali pomoct zvládnout vše nové, co se na něj hrne; je to on, kdo je v tu chvíli středobodem vesmíru.

Pokud jste už vyzkoušeli všechno možné, co by vás dokázalo zbavit stresu, a nic nebylo to „pravé ořechové“, zkuste bazén. A dýchání. Staré české úsloví říká, že něco je třeba „rozdýchat“ nebo že to „bere dech“. Jste-li v bazénu, zkuste nadechovat se do břicha a vydechovat do vody. A nemáte-li k dispozici bazén, využijte vanu, stačí nabrat vodu do dlaní a vydechovat do ní, dokud neproteče mezi prsty.

Moderní doba přináší do moderních koupelen místo vany sprchu. Přínosy sprchy jsou neoddiskutovatelné – úspora vody a tím i peněz, úspora času (zkuste se hodinu sprchovat, zatímco ve vaně se dá relaxovat i déle). Ve sprše člověk přímo cítí, jak voda odnáší starosti a poskytuje úlevu. Zároveň to jsou aspekty, které nesou Pyrrhovo vítězství. Moderní doba přináší spěch a shon, odpočinek je přepych nebo lenost. Jakmile vylezeme ze sprchy, starosti se vracejí zaplavit nás novou silou. V tu chvíli nepomůže myšlenka na to, kolik vody jsme ušetřili, kolik peněz za vodu jsme ušetřili. Odpočinku ve vodě jsme nevěnovali dost času a pozornosti, nenačerpali jsme dost sil stres zvládnout.

Vraťme se ještě na chvíli do bazénu. Ať s dítětem nebo bez něj, může nám voda pomoci ještě jinak. Nemám teď na mysli plavání a tím posilování svalstva zad, což je důležité pro správné držení těla a páteř bez bolestí. Zkuste se zastavit a ponořit až po krk. Čím víc lidí v bazénu bude, tím lépe pro vás. Každý z těch lidí totiž rozhýbává vodu jinak, a na vás působí vlny na hladině i spodní proudy. Pokuste se vydržet na místě co nejdéle. Držíte-li dítě, jste v tu chvíli pilířem, o který se ono opírá, kterému věří a který má zajistit, aby jej voda nevzala pryč. Stabilní bod v nestabilním prostředí. A i když dítě nemáte, učíte se znovu držet rovnováhu, jak tomu bylo, když jste se učili jezdit na kole. A čím déle se udržíte, tím lépe pro vaše sebevědomí. Jestliže jste se rozhodli vytrvat, ve vodě nebo v nějakém životním úkolu, jste stabilní, jste silní, jste vyvážení

Naplánujte si rok 2010

03.01.2010 18:13

Naplánujte si rok 2010 s Dreamlife.cz!

 

 

 

 

 

 

 

 Už je to tu zase... Právě skončily nejklidnější svátky roku zakončené posunem letopočtu na hodnotu 2010. Opět tu máme nový rok a zároveň nejlepší dobu na zhodnocení roku minulého. Plánujete si dát na tento rok nějaký významný cíl? Chcete začít naplno dělat to, co vás baví? Konečně opustit to mizerně placené zaměstnání? Zvýšit své příjmy na trojnásobek? Najít lásku svého života, pokud se vám to zatím nepoštěstilo? Kým toužíte být na konci nového roku? 

celý článek ZDE

 

První zpráva

01.01.2009 18:17

Dnes byl spuštěn náš nový blog. Prosím sledujte jej, budeme se snažit přinášet vždy aktuální informace. Číst zprávy tohoto blogu je možné i přes RSS kanál.